Lähetin Lapin Kansa-lehteen oheisen jutun, koska mielestäni koulukiusaamista, ainakin Kemijärvellä, vähätellään sillä seurauksella, että on oppilaita, jotka keskeyttävät koulun, joutuvat huostaanotetuiksi, sairastuvat mielenterveydellisesti tai muutoin syrjäytyvät.
Saa nähdä julkaistaanko kirjoitustani?
 
"Viittaan perjantain 31.5. juttuun "Kiusattu oppilas muutti pois".
On käsittämätöntä, että koulun viesti on, että moiset tapahtumat ovat yksittäistapahtumia. Tiedossani on useita tapauksia Sekä Hillatien koululta että muualta.
Ongelma on, etteivät ihmiset uskalla tuoda näitä asioita esille, koska se tietäisi vaikeuksia koulun taholta.
Uhkakuvana on, varsinkin, jos kiusattu oppilas ei uskalla tulla kouluun kiusaamisen pelossa, että koulu syyttää asiasta vanhempia ja pelkona on lapsen tai lasten huostaanotto. Näyttää siltä, että kiusatut lapset ja heidän vanhempansa syyllistetään sen sijaan, että opettajat ja rehtorit oikeasti tekisivät jotain kiusaamiselle. Jopa opettajien keskuudessa on kiusaamiseen taipuvaisia yksilöitä, tosin heidän kiusaamisensa on lapsen nihilointia tai muuta syrjintää. Mielenkiintoisena ilmiönä Kemijärvellä on se, että muualta tulleet, tavanomaista pätevämmät opettajat joutuvat vaihtamaan muualle töihin, kun heitä ei palkata vakituisiksi.
Kiusaamista toki on ollut Kemijärvellä niin kauan kuin muistan. Itsekin lähdin sieltä keskenkasvuisena. Ja hyvä niin, koska Kemijärvellä minulla ei olisi ollut tulevaisuutta. 2007 kuvittelin, että siellä koulumaailma olisi muuttunut lapsuudestani ja muutin sinne kahden nuoremman lapseni kanssa. Pettymys oli shokeeraava. Koulukiusaaminen oli meidänkin perheemme Kemijärveltä poismuuton syy.
Toivoisinkin kaikkien teidän, jotka olette, tai joiden lapset ovat joutuneet kiusatuiksi, nousevan aiheelliseen kapinaan asiassa! Ei ole oikein, että tulevat veronmaksajat eivät kykene työelämään jouduttuaan kokemaan kohtuuttomia koulussa, josta pitäisi saada valmiudet elämää ja työelämää varten.
Mirja Remes
psykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti"