Koulumaailman merkityksestä kasvavalle

 

Rahojen riittävyys on yhteiskunnan polttava kysymys.

Mielestäni merkittäviä säästöjä saadaan vähitellen satsaamalla lapsiin ja nuoriin. On tärkeää, että kaikille alaikäisille taataan riittävät perustaidot opiskelua, aikuisuutta ja työ- ja muuta elämää varten.

Jotta perusvalmiudet luotaisiin, kaikkien alaikäisten pitäisi saada vankka pohja peruskoulusta. Se saavutetaan ainoastaan poistamalla valinnaisuudet, ainakin arvosteltavina ja ns. pakollisina aineina, sillä alaikäisellä ei ole todellisuudessa vielä kehittynyt näkemystä siitä, mikä hänestä aikuisena tulee. Valinnaisuuden myötä lapsi/nuori saattaa menettää mahdollisuuksia edetä ns. nopeassa tahdissa työelämään.

On myös tärkeää, että kouluverkosto on riittävä, koska pitkät koulumatkat ja massiivit kouluyhteisöt (ns. suurkoulut) luovat pahoinvointia: Opettajien, oppilaiden ja vanhempien tiivis yhteistyö kärsii, kasvottoman henkisen ja psyykkisen väkivallan riski koulumaailmassa kasvaa. Isoilla paikkakunnilla, kuten Rovaniemellä, minkä oletetaan edelleen kasvavan, kouluverkoston supistaminen on lyhytnäköistä, koska todennäköisesti myöhemmin tulevaisuudessa kouluverkostoa jouduttanee kuitenkin lisäämään.

Kaikilla kunnilla ei ole varaa satsata tyydyttävällä tavalla lapsiin ja nuoriin, mikä on ikävä juttu. Rahaa menee haaskioon, jos sitä hät`hätää sirotellaan sinne tänne valinnaisaineisiin, sen sijaan, että taattaisiin perustaidot (matematiikka, äidinkielet, yleistieto, kädentaidot välttämättömiltä osin, liikunta, vieras kieli), joita ilman aikuisuudessa elämästä ei selvitä. Taitoaineista numeronsaanti voisi olla vapaaehtoinen. Jos lapsi ei yksinkertaisesti selviä jostain yrityksestään huolimatta, voisi olla inhimillisyyden nimissä riittävä arvioida asiaa todistusmerkinnällä SUORITETTU. Ei ole mielekästä tuhota lapsen itsetunto heikoilla arvosanoilla.

Satsaus kouluterveydenhuoltoon ja harrastuksiin on myös välttämätön lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisynä.

Jos halutaan, että meillä riittää työvoima ja että lapset/nuoret valmistuvat nopeasti ammattiin, pitää ylläolevien seikkojen toteutua. Sitä kautta myös saadaan myös terveitä aikuisia, jotka jaksavat kantaa vastuunsa ja ovat riittävillä voimavaroilla varustettuja jaksaakseen pitempään työelämässä. Lääkärinä minulla kyllä riittää potilaita, enkä todellakaan tahdo yhdestäkään lapsesta/nuoresta henkistä tai fyysisesti vammautunutta, mikäli sen ennltaehkäisy vain suinkin on mahdollista.

 

Mirja Remes

psykiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri

psykoterapeutti

kansanedustajaehdokas

30.10.2010 Lapin Kansaan  lähetetty julkaistavaksi