Lappi on harvaanasuttu maakunta, jossa on mitä parhaimmat olosuhteet luontaiselinkeinoille, matkailulle, armeijan läsnäololle ja luonnonvarateollisuudelle.

Lappi on vielä suhteellisen puhdas ja paikoin ainutlaatuisen erämainen, mikä kiinnostaa myös elämysmatkailijoita ja muita turisteja, jotka hakevat erilaisuuden kokemuksia. Sen vuoksi on tärkeää tukea matkailun elinehtoja ja kehittää sitä paikallisiin olosuhteisiin sopien paikallista työvoimaa suosien.

Porotalous ja maatalous pohjoiseen soveltuvin osin ovat niin ikään Lappiin luontaisesti sopivia elinkeinoja, eikä niiden elinehtoja saa kaventaa. Lapin alueella olisi hyvä suosia lajikkeita, jotka täällä menestyvät ja toteuttaa tuotanto luomutuotantona. Maatalouden tukia voisi kohdentaa nimenomaan luomutuotantoon, jollaista muun muassa porotalous on. Elinkeinojen tappioiden osalta pitää saada yhteiskunnan tukea.

Varuskunta Sodankylässä on merkittävä työllistäjä ja seutukunnan vireyttä ylläpitävä tekijä, mitä ei saa lakkauttaa. Maantieteellisestikin Lappi jäisi sotilaalliseen tyhjiöön ilman varuskuntaa. Armeijalle Lapin maassa on runsaasti tilaa harjoitella arktista maanpuolustusta ja siinä on mahdollista panostaa erikoistumiseen.

Merkittävää työllistymistä saisi aikaan luonnon varojen työstämispakko kotimaassa. Kun lainasäädännön ja tukiratkaisuin tuettaisiin luonnonmateriaalien valmistusta valmiiksi tuotteiksi nimenomaan Lapissa, saataisiin työpaikkoja ja hyvinvointia pohjoiseen. Valmiista tuotteista saatava tulo on moninkertainen siihen nähden, mitä saadaan raaka-aineen myynnistä. On sulaa tyhmyyttä myydä luonnontuotteet raaka-aineena.

On mieletöntä, että kaivoslaki antaa mahdollisuuden vierasmaalaisille yrityksille vallata ja tuhota Lappia. Sen vuoksi kaivoslaki pitäisi uusia sellaiseksi, että maakunnan asukkaiden oikeudet tulisivat huomioiduksi. Saastumista ja tuhoa aiheuttava uraanikaivostoiminta tulee kieltää. Sen sijaan muu kaivostoiminta on tervetullut lisä työpaikkojen osalta, kunhan huolehditaan ympäristön hyvinvoinnista ja kestävän kehityksen periaatteista.

Tekoaltaiden rakentamista puolustellaan työllisyydellä. Todellisuudessa tekoaltaista saa hyötyä vain ydinvoimateollisuus kesäisin syöttöenergian muodossa. Tekoaltaat tuovat tullessaan luonnon tasapainon järkkymisen, mm veden kierron ja kalalajiston köyhtymisen, roskakalaongelmineen. Sen sijaan olisi tuettava luonnollisten vesistöjen ja luonnonkalojen järkevää hyötykäyttöä paitsi elämysmatkailussa, myös elintarviketuotannossa.

Valtakunnallisella perustulolla tai sen osalla voisi toimeentuloa työntekijälle kompensoida, jotta pätkä- ja osa-aikatyö kannattaisi. Ns kisälliperiaatetta voisi toteuttaa mm antamalla pienyrityksissä anteeksi sivukulut, jotta työntekijöiden palkkaaminen onnistuisi. Tätä kautta myös työttömien määrää voisi vähentää ja lisätä Lapin ja lappilaisten hyvinvointia. Tämä voisi olla mm. ns. kolmannen sektorin työpaikkojen olemassaoloa turvaava ratkaisu.