Ydinvoiman lisärakentamisen mielettömyys

Ydinvoiman lisärakentamista perustellaan mm.ilmastonmuutoksen torjunnalla ja sähkönhuollon omavaraisuuden varmistamisella.

Laskelmissa ei kuitenkaan ole riittävästi huomioitu rakennusajan pituutta, materiaalien - ja käsittelytekniikan luomisen -, eikä turvatoimien kalleutta. Tosiasia on myös terrorismin todellinen uhka Euroopassa. Ydinjätteiden vientikielto aiheuttaa varastoimispakon Suomen maaperään. Ei ole olemassa käsittelyteknologin tietotaitoa, mikä luo onnettomuusriskin. Säteilyn minimoimiseksi säilytyskapseleiden pitäisi kestää satoja vuosituhansia, mikä on mahdotonta metallin väsymisen, tulevien maanjäristysten ja jääkauden vuoksi. Onnettomuuksien seuraukset jäävät veronmaksajien maksettavaksi.

Rakentamisen, säilömisen ja turvatoimien kalleus tekevät ydinvoiman lisärakentamisesta todellisuudessa kalliin energiapoliittisen ratkaisun jo senkin vuoksi, että reaktoreiden käyttöaika lienee n. 20v. Aluepoliittisesti ratkaisu on huono ja työllistänee pääasiassa ulkomaalaisia.

Uraaninlouhinnan mielettömyys

Yaran suunnitelmissa on louhia Savukosken Soklissa UKK-kansallispuiston lähellä fosfaatin ohessa uraania ja mahdollisesti työstää sitä paikallisesti tai Venäjällä. Molemmissa vaihtoehdoissa tulisi joko raide- tai maantieliikennekuormitus Lappiin haitaten mm. porotaloutta. Myös luontomatkailu-, virkistyskalastus- ja marjastusmahdollisuus menisi, koska luonto saastuisi. Harjus ja taimen katoaisivat Nuorttijoesta. Luontoa häiritsisivät maamassojen siirrot, rikastushiekan käsittelyalueet, selkeytys- ja säännöstelyaltaat, räjähdyspöly ja -melu ja vedenotto Nuorttin sivujoki Yli-Nuortista.Yaran tarkoitus on katkaista Sotajoki (Nuorttin sivujoki), rakentaa patoallas, josta säteilevät jätevedet johdettaisiin Kemijokea pitkin Pohjanlahteen.

Muualla länsi-Euroopassa uraaninlouhinta on kielletty.

Miksemme säilyttäisi herkkää Lapin luontoa ja sen antimia (lapsen)lapsillemme?